Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moskou ruilt schoolboeken en medicijnen voor AGF

Britse regering ziet af van compensatie

Groot-Brittannië is het enige EU-land dat geen aanspraak maakt op de compensatie voor 3000 ton groenten en fruit. Alle lidstaten kunnen compensatie krijgen voor het uit de markt nemen van 3000 ton producten. Daarmee wil de EU ook de indirecte effecten opvangen. De Britse regering ziet dus af van deze mogelijkheid tot ongenoegen van de National Farmers Union. Nederlandse telers trekken eerdere claims terug, waardoor er uiteindelijk voor 1,34 miljoen compensatie is aangevraagd. Oekraïne stapt naar de WTO omdat de opgelegde sancties door Rusland een handelsakkoord tussen de landen schendt. Hoewel re-export uit Oekraïne verboden is, krijgen Turkse exporteurs mogelijk een 'transit permit'. Daardoor kan Turkse export via Oekraïne naar Rusland verscheept worden. Moskou ruilt schoolboeken en medicijnen voor groenten en fruit uit Tajikistan. De voormalige Sovjetrepubliek wil investeren in logistieke centra en infrastructuur om een constante export te waarborgen. En China investeert mogelijk in een landbouwproject in Tsjetsjenië, waar onder andere rijst, groenten en fruit geteeld gaan worden.

Geen compensatie voor Britse sector
Onder de laatste compensatieregeling van de EU voor de getroffen sectoren kunnen alle lidstaten voor 3000 ton claims indienen. Daarmee wil de EU ook de indirecte gevolgen voor de sector opvangen. Maar de Britten hebben deze optie afgewezen. De Britse telers exporteerden niet direct naar Rusland, maar ondervinden wel de indirecte gevolgen. Het Britse ministerie laat weten dat "belastinggeld gebruiken om goede Britse groenten en fruit uit de markt te nemen is geen acceptabele besteding van publieke tegoeden. Het uit de markt nemen van 3000 ton Britse producten zal geen significant effect hebben op de prijzen." De National Farmers Union (NFU) reageerde teleurgesteld, volgens de NFU worden Britse telers gedwongen om producten uit de markt te nemen omdat er simpelweg niemand is die de producten wil kopen. De compensatie zou het verlies dan verminderen.

Nederlandse telers trekken claims terug
In de uiteindelijke berekening van het Ministerie van Economische Zaken op 22 oktober wordt voor 1,34 miljoen euro aan compensatie aangevraagd bij de Europese Commissie. Het gaat om de compensatie onder de eerste regeling. Op 4 september stond de teller nog op 2,3 miljoen euro. Het verschil wordt veroorzaakt doordat telers hun aanvragen introkken in de periode tussen 4 september en 22 oktober. Die mogelijkheid werd geboden voor telers die via de markt hun producten konden afzetten tegen betere prijzen. De Europese Commissie berekent het totale bedrag dat de lidstaten krijgen. Als het totale bedrag dat de landen claimen de 125 miljoen overstijgt, wordt een toewijzingscoëfficient gebruikt. Volgens het Nederlandse ministerie zijn er geen aanwijzingen dat het budget wordt overschreden. Uitbetaling volgt nadat de EC de bedragen heeft vastgesteld.

Oekraïne stapt naar WTO
In reactie op de boycot die Rusland 22 oktober instelde op Oekraïne, stapt Oekraïne naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Volgens Oekraïne heeft Rusland geen officiële klachten ingediend over fytosanitaire misstanden bij Oekraïense producten, daarmee schendt Rusland het bilaterale handelsverdrag tussen de landen. De Oekraïense regering verwacht dit jaar een verlies van 17 miljoen dollar en volgend jaar een verlies van 50-60 miljoen dollar.

Turks product naar Rusland via Oekraïne
Turkse exporteurs ondervinden problemen met de export nu de doorvoer door Oekraïne is afgesloten onder de sancties van vorige week. De Russische fytosanitaire dienst en Turkse organisaties bespraken dit probleem. Rusland is bereid de Turkse exporteurs een 'transit permit' te geven, zodat Turkije via Oekraïne naar Rusland kan exporteren.

Moskou ruilt schoolboeken en medicijnen voor AGF
De burgemeester van Moskou zegt een akkoord te hebben gesloten met de burgemeester van Dushanbe, de hoofdstad van Tajikistan, over een regelmatige aanvoer van groenten en fruit. Volgens de statistieken over 2013 exporteerde Tajikistan 948 MT naar Moskou, waaronder abrikozen, kersen, perziken, pruimen en groenten en noten. In ruil voor de groenten en fruit zal Moskou schoolboeken voor de Russische les en medicijnen leveren.

Salades terug bij McDonald's
Tegen het einde van het jaar moeten salades weer op het menu van de Russische McDonald's staan, dat kondigde Viktor Semenov, eigenaar van Belaya Dacha. Belaya Dacha is de belangrijkste leverancier van groenten aan de fastfoodketens. Het bedrijf biedt jaarrond groenten aan. Tijdens de herfst en winter is het bedrijf daarvoor afhankelijk van import. Om dat te verwezenlijken zoekt Belaya Dacha actief naar samenwerking met Turkije, Egypte, Tunesië en Iran. Voor de boycot importeerde het bedrijf de producten uit Zuid-Italië, Spanje, Nederland en Polen.

Kaliningrad import uit CIS +50%
De regio Kaliningrad heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de import met 20% zien dalen. De importen uit andere delen van Rusland steeg met 3-5% en uit de CIS (Commonwealth of Independent States) verdubbelde de import. De CIS is een samenwerkingsverband van voormalige Sovjetrepublieken. De regio Kaliningrad heeft, net als de rest van Rusland, de controles op de invoer aangescherpt. Dit jaar heeft de inspectie 1519 akten voor retourzendingen opgesteld, dat kom overeen met 1390 MT producten die teruggestuurd werden.

Sverlovsk wil directe import Zuid-Afrika
De regio Sverdlovsk wil direct wijn en fruit uit Zuid-Afrika importeren. Zuid-Afrikaanse producten zijn in de regio beschikbaar, maar worden via Moskou geïmporteerd. De regio vindt het economisch efficiënter om direct te importeren uit Zuid-Afrika en de groothandels in Moskou over te slaan.

Tajikistan investeert in logistieke centra
De voormalige Sovjetrepubliek wil investeren in logistieke centra en infrastructuur om een constante aanvoer naar Rusland te garanderen. Tajikistan wil de tekorten in Rusland die ontstaan na de sancties opvangen. Op politiek niveau is daarom een commissie in het leven geroepen die zich bezig gaat houden met de aanvoer van agrarische en andere producten waar in Rusland vraag naar is.

Cijfers Poolse appelexport maand na boycot
Cijfers van Eurostat tonen verschuivingen in de Poolse appelexport in de eerste maand na de boycot. De export naar buiten de EU daalde met 31%, een jaar eerder nam Rusland 83% van de export naar buiten de EU in. De statistieken laten een enorme stijging zien (+293%) van de export naar Wit-Rusland en Kazachstan. In absolute aantallen komt dat neer op 2600 en 1600 ton. Samen waren deze landen goed voor 90% van de export buiten de EU. Ook de export naar Oekraïne en Servië steeg, hoewel de volumes lager zijn.

China investeert in Tsjetsjeense landbouw
Chinese investeerders voorzien een grote investering in Tsjetsjenië. De investering van 165 miljoen roebel (3,2 miljoen euro) wordt onder andere gebruikt om een kassencomplex te bouwen. Op 220 hectare moeten rijst, groenten en fruit verbouwd gaan worden. Daarnaast investeren de Chinezen in de visserij en pluimveehouderij. Het project moet nog dit jaar gestart worden.

Rusland moedigt Sri Lanka aan te exporteren
Tijdens een bijeenkomst van Rusland en Sri Lanka moedigde de Russische ambassadeur exporteurs aan om maximaal te profiteren van de mogelijkheden die ontstaan zijn door de boycot. Daarnaast werd er gesproken over toegang tot de Russische markt voor de Sri Lankaanse visserij en groente- en fruithandel. Russische retailers vroegen om gedetailleerde informatie over de producten, volumes en beschikbaarheid.

Rusland investeert in wilde bessen
De Russische autoriteiten maken extra geld vrij voor het verzamelen en verwerken van wilde producten. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verzamelen van bessen, paddenstoelen en noten in de vrije natuur krijgen subsidie voor de verbetering van de opslag- en verwerkingsfaciliteiten.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.