Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oekraine vraagt EU exportquota te verhogen

Rusland sluit grenzen voor Wit-Russische export

Rusland sluit op 20 oktober de grenzen voor producten uit Wit-Rusland. De afgelopen maanden onderschepte de Russische inspectiedienst 82 partijen die niet aan de importeisen voldoen. Na waarschuwingen gaat nu de grens dicht. Ook Oekraïne hangt een uitbreiding van de boycot boven het hoofd. Rusland verdenkt Oekraïne van illegale re-export van Europese producten. De Russen hebben Kiev om opheldering gevraagd over de toegenomen export van onder andere appelen en tomaten. In Oekraïne zijn de tomatenprijzen scherp gestegen. Door de zwakke positie van de munt zijn importtomaten duur en het seizoen van de binnenlandse teelt loopt op haar einde.

Ondanks de stijgende inflatie, die ook vorige week doorzette, groeit de industriële productie in Rusland. Volgens de cijfers van de Russische autoriteiten steeg de industriële productie met 2,8%. De prijzen stijgen ondertussen verder. In week 41 werden komkommers 10,9% duurder en stegen de prijzen voor tomaten en aardappelen respectievelijk met 5,7% en 2,1%. De algemene inflatie staat voor dit jaar op 6,7%.

Of de sancties van het Westen tegen Rusland werken, is afhankelijk van de verwachting die je er van hebt. Politiek verandert er niets. Poetin lijkt niet onder de indruk van de Westerse sancties. Vanuit het perspectief dat de sancties politieke verandering teweeg moeten brengen, falen de sancties. Maar uit economisch perspectief hebben de sancties wel effect. De beperkingen die onder andere de financiële wereld en de energiesector zijn opgelegd, hebben gevolgen voor de Russische economie. Volgens de verwachtingen zal de groei stagneren en dreigt er een recessie in Rusland. De directe relatie tussen de economische groei en de sancties is moeilijk te bewijzen. Zeker is wel dat de sancties geen positief effect hebben.



Groenten en fruit duurder in Moskou
In augustus opende de Russische Federal Antimonopoly Service (FAS) een klachtenlijn voor consumenten. Onlangs maakte de dienst de resultaten bekend. Er kwamen 679 telefoontjes uit Moskou en omgeving, waarvan 169 klachten specifiek over de prijzen van groenten en fruit. Uit andere regio's in Rusland werden 1479 klachten genoteerd, vrijwel allemaal over stijgende prijzen in de supermarkten met name over duurder groenten, fruit en vlees.

Einde boycot? Westen moet eerst sancties opheffen
De Russische minister van Economische Zaken liet weten dat de boycot van Westerse producten gehandhaafd zal worden tot het Westen de sancties tegen Rusland opheft. Experts vrezen dat Rusland niet in staat blijkt om de weggevallen import volledig te compenseren met binnenlandse productie. Voor enkele producten is het aandeel van de import zo groot, dat het onmogelijk is deze op korte termijn te compenseren. In augustus zei Rusland de boycot in te stellen voor een jaar.

Oekraïne verdacht van re-export Europees groenten en fruit
De Russische fytosanitaire dienst verdenkt Oekraïne van illegale re-export van Europese producten naar Rusland. Volgens het hoofd van de dienst is de export van Oekraïne in september significant gestegen. Onder andere appelen, peren, tomaten en komkommers werden vaker geëxporteerd. Rusland heeft Oekraïne om opheldering gevraagd over de gestegen exportvolumes. Als de verdenking bewezen kan worden, hangt Oekraïne restricties boven het hoofd.

Wit-Rusland geboycot
Rusland heeft buurland Wit-Rusland laten weten vanaf 20 oktober restricties aan de import uit het land te stellen. De beslissing volgt op een aantal waarschuwingen aan Wit-Rusland over de re-export van geboycotte Europese producten. Volgens de Russen zijn er de afgelopen maanden 82 ongelabelde partijen onderschept. Export van Wit-Rusland naar Kazachstan via Rusland is nog wel toegestaan via een beperkt aantal grensovergangen.

Moldavische export naar Roemenië gestegen
Dit jaar is de export van fruit uit Moldavië naar Roemenië gestegen. De Roemeense autoriteiten melden dat de import van Moldavische pruimen 42 keer hoger is. Voor druiven is de import 12 keer groter. Ook de volumes voor andere producten als wijn en appelsap stegen. De groeiende handel met buurlanden wordt veroorzaakt door de boycot.

Kassencomplex Dagestan in december geopend
In december opent in de Russische deelstaat Dagestan een kassencomplex. Het complex wordt gebouwd met hulp van Turkse en Israëlische technieken en begon in april 2014. De kas werd gerealiseerd door investeerders en een subsidie van de regionale overheid.

Oekraïense tomatenprijs scherp gestegen
Volgens de statistieken van Fruit Inform stijgen de tomatenprijzen scherp. Sinds het einde van vorige week zijn de prijzen gemiddeld met 15% gestegen. Telers vragen 15-16 Hryvnia (1,16-1,24 dollar) per kilo. Deze prijzen zijn een derde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en 50% boven het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar. De prijsstijgingen vallen samen met het einde van het seizoen in Oekraïne. Daarnaast is de waarde van de Hryvnia gedaald, waardoor importtomaten te duur zijn voor de meeste consumenten. Importtomaten brengen 19-20 Hryvnia (1,47-1,57 dollar) per kilo op.

Oekraïne vraagt EU quota te verhogen
Oekraïne vraagt de EU om de exportquota van agrarische producten te vergroten. Sinds de EU de gunstige exportvoorwaarden instelde in april heeft Oekraïne de ruimte volledig benut: 10.000 ton appelsap, 5.000 ton honing. Voor gevogelte en graan heeft het land respectievelijk 77% en 70% van de quota gebruikt. De gunstige exporteisen zijn eenzijdig door de EU ingesteld. Daarom kan Oekraïne de EU alleen vragen de quota te verhogen. Als het akkoord tussen de EU en Oekraïne van kracht is, ontstaat er wel ruimte voor onderhandeling. Het vrijhandelsakkoord dat eerder dit jaar door beide partijen ondertekend werd, gaat volgend jaar in.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.