Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers Litouwen weigeren EU-compensatie

Nederlandse exporteurs smokkelen via Turkije

Rusland beschuldigt Polen van illegale re-export en sloot daarom vorige week de grenzen voor alle producten uit Polen. Het Oost-Europese land zou Pools product onder een vals label als re-export naar Rusland doorvoeren. Ook handelaren uit andere landen zouden gebruik maken van smokkelroutes. Nederland en Spanje werden onlangs in de media genoemd in relatie tot de smokkel. De Canadese grenzen gaan open voor Belgische peren. Het akkoord werd bereikt na inspanning van België en de EU. Voor andere EU-lidstaten liggen vergelijkbare handelsakkoorden op tafel. In Tsjechië zijn de appelprijzen tot 30% gedaald. Het land wordt vooral indirect getroffen door de boycot en krijgt daarom weinig compensatie van de EU. Telers in Litouwen weigeren de producten te vernietigen, waardoor ze geen aanspraak kunnen maken op de compensatie. Het gevolg is dat er telers failliet dreigen te gaan. En de onderhandelingen tussen Rusland en Jordanië en Iran lopen nog. Beide landen willen de export van groenten en fruit naar Rusland fors verhogen. 

Oekraïne vierde appelexporteur Rusland
Volgens de cijfers van Fruit Inform is de Oekraïense appelexport naar Rusland verviervoudigd in augustus ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het land exporteerde meer dan 3000 ton appelen en eindigde daarmee vierde op de ranglijst. De grootste appelleveranciers op de Russische markt zijn China, Servië en Azerbeidzjan. De stijging is te danken aan de boycot van de EU en Moldavië, die de grootste exporteurs naar Rusland waren.

Polen exporteert meer pruimen naar Oekraïne
De import van Poolse pruimen in Oekraïne lag afgelopen zomer drie keer hoger. De Poolse export kwam uit op 1400 ton, het land had een marktaandeel van 70%. Oorzaak voor de gestegen import is de forse daling van de Oekraïense pruimenteelt door vorst in het voorjaar. Daardoor is Oekraïne een alternatieve markt geworden voor de pruimentelers in de EU en Moldavië.

Rusland beschuldigt Polen van illegale export
Vorige week sloot Rusland de grenzen voor re-export uit Polen zonder verdere uitleg. In Russische media beschuldigt Rosselkhoznadzor de inspectie, verantwoordelijk voor de voedselkwaliteit, Polen van het exporteren van Poolse producten onder het label van re-export. Overigens raakt dit nieuwe verbod ook de handel in zaden en pootgoed via Polen. Overigens is ook India voorlopig weggevallen als nieuwe exportmarkt voor Poolse appelen. Ondanks Poolse inspanningen blijken de appelen niet aan de fytosanitaire eisen van India te voldoen.

Nederlandse exporteurs smokkelen via Turkije
Polen is niet het enige land dat via smokkelroutes en omkatten van producten de boycot probeert te ontwijken. Ook in Nederland zijn er handelaren die producten in blanco dozen naar Turkije exporteren, waar er een label 'Made in Turkey' opgeplakt wordt. De handelswijze is illegaal en exporteurs riskeren een boete van de Nederlandse autoriteiten die de controles hebben aangescherpt. De KCB heeft vier gevallen ontdekt waarin Nederlandse exporteurs blanco dozen gebruikten voor illegale export naar Rusland. Ook Spanje zou producten exporteren onder het label 'Made in Marocco.' Dat de illegaal exporterende landen ook het risico lopen de toegang tot de Russische markt met re-export te verliezen, bewijst Polen.

Iran in onderhandeling met Rusland
De beurs 'Golden Autumn' in Moskou werd bezocht door Iranese bedrijven die de handel met Rusland willen vergroten. Elders in Moskou kwam de Shanghai Cooperation Organisation bijeen. Dit is een samenwerkingsverband van zes landen in Centraal-Azie. Onder andere Rusland en China zijn lid. Iran is, net als India, Mongolië en Pakistan, kandidaat-lidstaat. Een delegatie van Iranese agrarische experts en zakenmensen reisde mee om in de wandelgangen te vergaderen met Russische vertegenwoordigers.

Afrikaanse landen zien kansen export
Verschillende Afrikaanse landen hebben grote plannen om de export naar Rusland te verhogen. Marokko zegt volgend jaar de export met 15% te verhogen. Vorig jaar ging 12% van de totale export naar Rusland. Kenia wil een diverser assortiment aan Rusland bieden en de bestaande export vergroten. Voor Zuid-Afrika is Rusland de belangrijkste bestemming voor citrus. Daarnaast wil het land onder andere meer appelen, druiven en groenten exporteren. Rusland neemt 12% van de totale export af en staat daarmee vierde achter Europa (42%), Midden-Oosten (20%) en Azië (16%). Rusland biedt leden van de Southern African Customs Union gunstigere tarieven. Tot de douane-unie horen Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Lesotho en Swaziland.

Canada opent grenzen voor Belgische peren
Vanaf 24 oktober gaan de Canadese grenzen open voor Belgische peren. De overeenkomst moet de schade van de Russische boycot verzachten. Het akkoord is gesloten na inspanningen van de Belgische sector en overheid en de EU. De onderhandelingen liepen al langer, maar de EU drong bij Canada aan haast te maken met de goedkeuring. Voor Frankrijk, Portugal, Spanje en Nederland liggen vergelijkbare akkoorden op tafel.

Jordanië onderhandelt met Rusland
Een handelsdelegatie uit Jordanië bezocht Moskou om over de export van groenten en fruit te praten. De Russen zouden de Jordaanse producten graag willen kopen. Jordanië zag door de onrust in de regio Irak en Syrië wegvallen als exportmarkten. Rusland is vooral geïnteresseerd in tomaten, komkommers, paprika's en aardbeien.

Telers Litouwen: "EU compensatie crimineel"
De organisatie voor de agrarische sector in Litouwen zegt dat de telers in het land dreigen te verdwijnen door de Russische boycot. Daarbij is het grootste verwijt voor de EU en de compensatieregeling. Volgens de telers in het land is het "crimineel" om groenten en fruit te vernietigen voor geld. Litouwen zou liever zien dat de producten aan landen met grote tekorten geschonken wordt. Daarom weigeren de telers de oogst te vernietigen. Door deze houding kunnen ze geen aanspraak maken op de Europese compensatie.

Tsjechische appelprijzen -30%
Een goede oogst en de gesloten Russische grenzen hebben een prijsdaling van 20-30% van Tsjechische appelen veroorzaakt. De oogst viel dit jaar 2% hoger uit: 123.000 ton. Dat is 9% hoger dan het vijfjaarsgemiddelde. De prijzen liggen tussen de 8 en 13 kroon (29-47 eurocent) per kilo. Vorig jaar lag de prijs tussen de 40-58 eurocent. De verkoopprijs in supermarkten ligt tussen de 0,91 en 1,09 euro. De prijzen die de bewerkende industrie betaalt, zijn 60% gedaald. Tsjechië krijgt maar een klein deel van de compensatie die de EU betaalt. De compensatie is alleen beschikbaar voor landen die direct naar Rusland exporteerden.