Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
China investeert in meer export

Argentinië verliest marktaandeel Rusland

Ook de autoriteiten in Rusland erkennen dat de prijzen wel degelijk stijgen sinds de boycot. Desondanks zoekt het land nog altijd naar nieuwe partners. Er staat onder anderen een ontmoeting met Chinese handelaren op de planning en Poetin ontvangt de Jordaanse Koning. China heeft de afgelopen tijd de export zien stijgen, terwijl Argentinië haar marktaandeel in de peren ziet krimpen door concurrentie uit Servië, Macedonië en Turkije.

Prijsstijgingen Rusland
Steeds vaker spreken ook de autoriteiten zich uit over stijgende voedselprijzen. Nu laat het Ministerie van Financiën weten dat de voedselprijzen scherp stijgen door de importban. Het Ministerie sluit zich aan bij de Central Bank Alvira Nabiullina die van mening is dat de inflatie beteugeld moet worden. De bank stelt dat er een vast doel voor de inflatie gesteld moet worden. Vorige week stelde het Ministerie van Economische Ontwikkeling al dat de prijzen in de wintermaanden zullen stijgen.

China en Rusland bespreken export
Volgende week komen Russische en Chinese handelaren bij elkaar in Sujfenhe, een stad op de Chinees-Russische grens, om de export te bespreken. Het forum verwacht meer dan 200 bezoekers, van douane-beambten tot logistieke partijen en handelaren. Op de agenda staan onder andere importstandaarden, douane-activiteiten en het leggen van een stevig fundament voor de handel. In de eerste helft van dit jaar steeg de Chinese export van agrarische producten naar Rusland met 32,14% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De stijging komt overeen met 47,32 miljoen dollar. China maakt er geen geheim van de handelsrelatie met Rusland te willen verbeteren. Het land kan een lange lijst producten leveren, waaronder: wortel, gember, tomaten en komkommers.

China neemt appelexport over
Na het wegvallen van Polen en Macedonië als belangrijke appelexporteurs naar de Russische markt, heeft China de koppositie overgenomen. Het land werkt aan een versteviging van haar positie in de appelmarkt. In augustus zou China een derde van de appelen geleverd hebben, wat overeenkomt met 8000 MT. Dit is een stijging van 50% ten opzichte van augustus 2013. Volgens experts van APK-Inform is de Chinese dominantie van korte duur; de binnenlandse vraag blijft groeien, terwijl er een daling in het volume wordt verwacht voor 2014/2015.

Euraziatische Unie bespreekt illegale handel
De illegale import van geboycotte producten en manieren om dit te voorkomen werden besproken bij de Euraziatische Unie (Wit-Rusland, Rusland en Kazachstan). De landen willen een tracking systeem opzetten om de producten te volgen. De landen kwamen overeen een comité op te zetten om gezamenlijk op te trekken tegen de illegale import.

Argentinië exporteert minder peren
De Argentijnse perenexport naar Rusland was in juli en augustus 60% lager dan in deze maanden vorig jaar. Het totale volume kwam uit op 5000 MT. De Argentijnse handelaren kampten vooral met toenemende concurrentie op de Russische markt uit Servië, Macedonië en Turkije. Ondanks de daling, is Argentinië nog altijd de grootste perenleverancier van Rusland. Dit seizoen staat het aandeel van Argentinië op 36% van de volledige perenimport.
In augustus, net voor de boycot werd ingesteld, importeerde Rusland nog 30% van de peren uit de EU. De totale import voor deze maand staat op 14000MT, 8% meer dan een jaar eerder. China en Servië stonden tweede en derde met een aandeel van respectievelijk 29% en 21%

Poetin ontvangt koning Jordanië
President Poetin ontvangt in Moskou de Jordaanse koning Abdullah II. Tijdens de ontmoeting wordt er onderhandelt over de handel in agrarische producten en wordt gekeken naar mogelijkheden voor Russische bedrijven om te participeren in Jordaanse projecten in verschillende sectoren, waaronder energie, infrastructuur en landbouw.

Geen tekorten Azerbeidzjan
Nadat de regering bekend maakte de export van groenten en fruit naar Rusland te willen verhogen, vreesden Azerbeidzjanen voor tekorten. Die angst probeert het Ministerie van Landbouw weg te nemen met een rapport waarin geconcludeerd wordt dat er voldoende binnenlands product beschikbaar is. Ook prijsstijgingen op de binnenlandse markt zouden veroorzaakt worden door stijgende prijzen voor kunstmest en niet door de export naar Rusland. Onder andere tomaten, bonen en kool zijn duurder geworden. De export van Azerbeidzjan naar Rusland staat dit jaar op 157.000 ton groenten en fruit. Belangrijkste producten zijn aardappelen en noten. De autoriteiten in Azerbeidzjan werken ook samen met Rusland om joint ventures op te zetten voor logistieke centra.