15 Nederlandse bedrijven vragen werktijdverkorting aan
In Oost-Oekraïne ligt een enorme hoeveelheid scherpe munitie, mijnen en granaten in de velden. Onder andere de separatisten proberen de niet-geëxplodeerde bommen op te sporen en op een veilige plek tot ontploffing te brengen. De explosieven veroorzaken veel burgerslachtoffers. Volgens militaire experts zal het jaren duren voordat het hele gebied opgeruimd is.
15 bedrijven vragen werktijdverkorting aan
Als gevolg van de Russische boycot hebben 15 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd, laat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten. In totaal zijn deze bedrijven goed voor 96 arbeidsplaatsen. Van de bedrijven zijn er 4 actief in de landbouwsector, 7 in de handel en 2 in de transportsector. Vier aanvragen uit de handel en transport zijn toegewezen. De andere aanvragen zijn nog in behandeling. Verschillende exporteurs in Nederland zijn bezig met een reorganisatie van de verkoopafdeling voor Rusland.
VS wil Poolse groenten en fruit
Tijdens een ontmoeting tussen Polen en de Verenigde Staten is onder andere gesproken over de export van groenten en fruit. De VS werkt samen met de Polen om de export van geboycotte, Poolse AGF naar de VS op poten te zetten. In 2013 groeide de Poolse export met 34% naar een bedrag van 10 miljoen dollar. De afgelopen 25 jaar heeft de VS 30 miljard dollar geïnvesteerd in Polen.
Moskou begint inspecties
De inspectiediensten in Moskou maken zich op beurzen en markten in de regio te controleren. De inspecteurs controleren de handelsplatformen in Moskou op schendingen van veiligheidsnormen voor AGF. De inspecties zijn verscherpt sinds de ban op bepaalde buitenlandse producten werd ingesteld. Zowel de kwaliteit van producten als marktomstandigheden worden beoordeeld.
India presenteert sector in Moskou
Dit jaar bestond de Indiase vertegenwoordiging op de Moscow World Food and Beverage Exhibition niet alleen uit thee-exporteurs. Onder andere AGF-exporteurs waren afgereisd naar Moskou om contacten te leggen met Russische handelaren. Sinds de boycot zien Indiase handelaren mogelijkheden in Rusland. Op haar beurt stuurt Rusland inspecteurs naar Indiase voedingsmiddelenbedrijven. Beide landen zien veel potentieel in de handel.
Kleine telers gaan samenwerken
Telers in de regio Belgorod gaan samenwerken om hun omzet te verhogen. Met name voorde kleinere telers is dit een manier om de productie te verhogen. Rond het dorp Lesnoye Ukolovo, nabij de grens met Oekraïne, hebben negen telers de handen ineen geslagen om de aardbeienproductie te verhogen. Daarmee krijgt het dorp een aardbeienareaal van 20 hectare. Experts begeleiden de telers van teelt tot afzet. Per huishouden zou 6 ton aardbeien geteeld kunnen worden. Voorheen werden aardbeien geïmporteerd uit Polen en Oekraïne. In de wintermaanden leverden de VS, Spanje en Israël het fruit.
Rusland koopt Oekraïense peen en uien
Volgens APK-Inform tonen Russische importeurs interesse in Oekraïense uien. De vraag is nog niet groot en beide partijen zijn nog niet tevreden. Importeurs klagen over de kwaliteit en exporteurs vinden dat de uien te weinig opbrengen. De exportprijzen liggen rond de 0,08-0,09 dollar per kilo, de hoogste retailprijzen in Rusland liggen tussen de 0,27-0,29 dollar per kilo. Een groot deel van de Oekraïense telers weigert te verkopen als de prijs onder de 10 cent blijft.
In augustus was Oekraïne de tweede grootste wortelexporteur naar Rusland. Traditioneel begint de export in november. Volgens experts is de vroege export te danken aan de de boycot. De EU leverde vorig jaar 40% van de Russische importpeen.
Ingoesjetië teelt appelen met Italiaanse techniek
De deelrepubliek Ingoesjetië, op de grens met Georgië, investeert in de appelteelt. Het bedrijf Bratsevskoye werd vorig jaar opgericht en zet boomgaarden op. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van Italiaanse technieken. Volgens de plannen moet Ingoesjetië uitgroeien tot een belangrijk appelteeltgebied dat de regio en centraal Rusland van appelen voorziet. De eerste oogst van de 120 ha boomgaard is geoogst. Het areaal moet groeien tot 1000 ha, met een verwachte opbrengst van 10MT per hectare.
Onderhandeling handelsakkoord in laatste fase
De onderhandelingen tussen Tajikistan en Rusland over een handelsakkoord is in de laatste fase. De overeenkomst ligt klaar voor ondertekening en geeft Tajikistan de kans om de groenten- en fruitexport naar Rusland te verhogen. Tajikistan levert al aan Rusland en ziet de vraag alleen maar groeien. De regering heeft vooral hoge verwachtingen van de uienexport. De voormalige Sovjetrepubliek heeft volgens experts veel potentieel. In de eerste helft van dit jaar exporteerde het land al 100.000 ton groenten en fruit met een waarde van 50 miljoen dollar. Een toename van 14% ten opzichte van de eerste helft van 2013.
Armenië in onderhandeling
Onderhandelingen met de Armeense regering zijn nog in volle gang. De Armeense minister kondigde aan dat er voorstellen van geïnteresseerde handelsbedrijven verzameld zijn. Het onderwerp staat al sinds 15 augustus op de agenda.
Poolse uienprijzen dalen
Uit data van Fruit-Inform blijkt dat de Poolse uienprijzen met 11-13% gedaald zijn ten opzichte van vorige week. De prijs ligt tussen de 7 en 9 cent per kilo. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar liggen de prijzen 40% lager. De belangrijkste oorzaak is dat het overvloedige aanbod, het areaal is dit jaar 4% groter. De Russische boycot heeft nog geen directe invloed, de export naar Rusland begint normaal in januari.
Azerbeidzjan export gegroeid
In de eerste helft van dit jaar is de export van Azerbeidzjan met 27% gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Het aandeel van de groenten en fruit in de export stond begin september op 0,96%, of 15,3 miljoen dollar. Een maand eerder was dat nog 1,03%.
De import van groenten en fruit daalde ten opzichte van vorig jaar met 18,83% naar een totaal bedrag van 16,6 miljoen dollar. Van de totale import maakt AGF 0,3% uit.