Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische retail gaat zelf telen

Prijsdalingen door vertraagde EU-compensatie

Griekse exporteurs zeggen dat de prijzen dalen door onduidelijkheid over de nieuwe compensatieregeling van de EU. Doordat er geen duidelijkheid is, kiezen telers er voor om hun producten tegen lage prijzen te verkopen, in plaats van te wachten op de compensatie. In Rusland investeren retailers in eigen teelt. Door te investeren in de bouw van kassen willen de supermarkten de schappen gevuld houden. In andere regio's worden lokale producten gepromoot met een 'Made in Boerjatië'-label of wordt geïnvesteerd in opslagfaciliteiten om ook in de wintermaanden betaalbare producten te kunnen aanbieden.

Geen plaats voor Argentijnse appelen in Rusland?
Argentijnse appelexporteurs hebben geen grote verwachtingen van de mogelijkheden op de Russische markt voor het komende seizoen. Een exporteur zegt dat er veel fruit in omloop is in de Russische markt, vooral uit CIS-landen (voormalige Sovjetrepublieken). Deze landen hebben over de afgelopen periode de export vergroot en ook China zal naar verwachting meer hardfruit naar Rusland exporteren.

Wit-Rusland re-export Moldavisch fruit
Waar Moldavië aan de ene kant probeert de Russen te bewegen om de boycot op te heffen, gebruikt Moldavië ook Wit-Rusland om te exporteren naar Rusland. Hoewel er geen directe bewijzen voor zijn is de export van Moldavische appelen en pruimen naar Wit-Rusland explosief gestegen: appelen +2300% en pruimen +500%. Analisten denken dat het fruit op de Russische markt terechtkomt.

Russische retailers gaan zelf telen
Door de boycot moeten de retailers opzoek naar andere wegen om de schappen te vullen. Opmerkelijk is dat daarbij vier van de vijf grootste supermarktketens in het land investeert in eigen teelt. Metro Cash&Carry, vierde retailer naar omzet, zegt bezig te zijn om eigen kassen te bouwen voor groenten- en fruitteelt. Vijfde op de ranglijst, Dixie, onderhandelt over een samenwerking met telers. Dixie wil investeren in deze bedrijven of langetermijncontracten afsluiten.
Marktleider Krasnodar Magnit had al eigen kassen waar onder andere komkommers, tomaten en sla geteeld werden. Het Green Line project heeft een oppervlakte van 43 ha. De kas werd in 2011 gebouwd en in 2013 leverde de kassen onder meer 600 MT tomaten, 15.000 MT komkommers voor de supermarkten. De retailer wil dit uitbreiden met nog 40 ha.

Ulyanovsk, Rusland, legt voorraden aan
De regio Ulyanovsk investeert in nieuwe opslagfaciliteiten. Zo moet er onder andere een high-tech opslagfaciliteit gebouwd worden voor 12.000MT groenten, inclusief was- en verpakkingslijnen. Met de opslagplaats wil de regionale regering het aanbod tegen een redelijke prijs in de wintermaanden waarborgen. Volgens de regionale minister van Landbouw is al meer dan 80% van de aardappeloogst en 55% van de groenten binnen. De aardappeloogst komt uit op ruim 14.000 MT, met een opbrengst van 12 ton per hectare. Voor groenten is dat 7400MT en 13,5 ton/ha.

Tropisch fruit duurder
Hoewel de regionale regering van Novosibirsk zegt dat de prijs voor de 40 belangrijkste levensmiddelen in de regio niet uitzonderlijk gestegen is. De prijsstijgingen komen overeen met de inflatie en liggen lager dan vorig jaar. Nu het oogstseizoen voorbij is, zijn enkele prijzen wel gestegen. Ook tropische vruchten als mango's, mandarijnen, bananen en citroenen zijn duurder geworden. Sinds begin van het jaar zijn citroenen 65% duurder. Appelen kosten 10% meer. Novosibirsk staat zesde op de ranglijst van regio's met de grootse prijsstijgingen. De top vijf bestaat uit Siberië, Chakassië, Altai, Tomsk en Omsk.

Local for local label in Boerjatië
Om de consumptie van lokale producten te stimuleren, heeft de regering van Boerjatië een nieuw label in gebruik genomen: 'Made in Boerjatië'. Volgens de officiële cijfers van de regering is het areaal aardappelen 10.800ha met een opbrengst van 12,2 ton per ha. Het groentenareaal staat op 1500 ha. De regio wil de jaarrond teelt van kasgroenten verhogen en investeert in moderne kassen. Volgens de regering zijn de nieuwe kassen geduchte concurrenten van de import.

Griekse exporteurs: prijsdalingen door onduidelijkheid EU-compensatie

Volgens Griekse fruitexporteurs, Incofruit-Hellas, dalen de prijzen doordat de publicatie van de nieuwe EU-compensatie is vertraagd. "Deze vertraging heeft echter ernstige gevolgen voor de marktprijzen van groenten en fruit", aldus de exporteurs. De groenten en fruit worden nu zonder referentieprijzen verhandeld. "Wij dringen er dan ook op aan dat de EU deze bekendmaking versnelt om de markt te kunnen stabiliseren. Het is een kwestie die gevolgen heeft voor de producenten, die moeten beslissen of om al te beginnen met de marketing of nog niet." De prijzen zijn al 35% gedaald. Volgens de exporteurs wordt dat mede veroorzaakt door de onduidelijkheid rond de compensatie. Telers kiezen er daardoor voor de producten tegen lage prijzen te verkopen in plaats van af te wachten tot de compensatieregeling in werking treedt.