Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Argentijns zachtfruit gewild

Omgekat product op Russische markt

Argentinië ziet veel kansen om zachtfruit naar Rusland te exporteren. Het land ziet de interesse van Russische handelaren toenemen. Op de Russische markt stijgen de citroenenprijzen tot ongekende hoogte. Mede doordat het seizoen in Argentinië en Zuid-Afrika haar einde nadert en de volumes daar tegenvielen liggen de prijzen 300% hoger dan vorig jaar. En de grootste uitdaging voor Rusland om zelfvoorzienend te worden is voldoende kennis binnen te halen en goed management op poten te zetten. In Europa is de consumptie weer terug op het oude niveau, het effect van initiatieven om lokale producten te kopen is niets meer over. En in Nederland klinken geluiden dat er producten omgekat worden voor export naar Rusland.

Waar de wereld zich vooral druk lijkt te maken om de Russische bemoeienis in Oekraïne, breidt de machtsbasis van Rusland verder in het oosten uit. Met politieke en financiële middelen sluit Rusland Kirgizië in haar armen. Onder andere door Russische invloeden is de Amerikaanse militaire basis in het land gesloten en door grote sommen staatsschuld kwijt te schelden wordt de relatie met Rusland hechter. Daarnaast investeren de Russische oliemaatschappijen grote sommen geld in het land en helpt Rusland Kirgizië om sneller toe te kunnen treden tot de Euraziatische Unie.

Ook Nederlands product in Rusland
Nederlandse producten in een blanco doos, een sticker er op met een ander land van herkomst en de producten kunnen naar Rusland. Illegaal, maar het gebeurt wel. Na berichten over Polen en Tsjechië die via Wit-Rusland en Kazachstan de Russische markt op willen, zijn er ook berichten van Nederlandse producten die omgekat worden. Tijdens de EHEC-crisis werden producten ook omgekat. De kennis die de inspecteurs toen opdeden, wordt nu gebruikt om illegale export op te sporen.
 
Het GroentenFruit Huis adviseert de achterban: hou je aan de regels. "Een rotte appel tast het imago van de hele sector aan."Volgens Jean Crombach van de KCB moet de aanduiding van het land van herkomst niet alleen kloppen omdat de regels dat voorschrijven. "Het gaat ook om het behoud van het vertrouwen in Nederland als belangrijk exportland van groente en fruit."

Citroenen 300% duurder
Nu het citroenenseizoen in Argentinië en Zuid-Afrika op haar einde loopt, stijgen de prijzen op de Russische markt fors. Ten opzichte van vorig jaar liggen de prijzen drie keer hoger. De lagere volumes in deze landen zijn medeverantwoordelijk voor de prijsstijgingen. De prijzen liggen tussen de 130-165 roebel (3,23-4,10 dollar)per kilo. De situatie verandert waarschijnlijk tegen het einde van de maand als Turkije op de markt komt. Turkije is de grootste exporteur naar Rusland met vorig jaar een marktaandeel van 62%. Zuid-Afrika en Argentinië vertegenwoordigen respectievelijk 12% en 8% van de markt.

Argentijns zachtfruit gewild in Rusland
Russische handelaren hebben interesse getoond in Argentijns zachtfruit. Onder andere Holding First Fruits, de grootste importeur uit Moskou, zou interesse getoond hebben. Het bedrijf handelt jaarlijks voor 150 miljoen dollar. De Argentijnse minister is enthousiast en ziet mogelijkheden om bessen uit het zuiden en aardbeien uit het noorden naar Rusland te verschepen. De minister wijst op de succesvolle handelsrelatie tussen de landen. Van de Argentijnse mandarijnenexport gaat 45% naar Rusland.

Rusland schrapt importheffing Iran
Eerder kondigden Rusland en Iran al aan de handelsrelatie te willen verbeteren. Nu heeft Rusland de heffing op de import van Iranese groenten en fruit opgeheven. Daardoor kunnen Iranese exporteurs makkelijker hun producten afzetten in Rusland. Turkse handelaren reageerden gelaten, ze denken niet dat Rusland Turkije links zal laten liggen en omschakelt naar Iran als hoofdleverancier. Iran kan onder andere watermeloenen, kiwi's granaatappelen, appelen en peren leveren voor de Russische markt. Daarmee hoopt Rusland de binnenlandse gevolgen van de boycot te verzachten.


Europese consumptie zag kleine opleving
Na de boycot werd in verschillende landen aandacht gevraagd voor de lokale telers. In Polen werd een actie 'Eat apples to annoy Putin' op touw gezet, maar zes weken na de actie is de consumptie ondanks een korte opleving, terug op het oude niveau. De prijzen voor de Poolse appelen zijn gedaald tot ongeveer 22 cent, nauwelijks genoeg om de productiekosten te dekken. Hoewel in theorie de Europese telers kunnen uitwijken naar nieuwe markten om daar de gaten te vullen, is er veel tijd nodig om toegang te krijgen tot de nieuwe markten. En die tijd is er voor producten die nu geoogst worden niet. Miljoenen kilo's Griekse perziken en aardbeien lagen te rotten nadat de ladingen gestopt werden bij de Russische grens. In Nederland wordt naar verwachting 900 ha niet geoogst. Andere markten zien vooral indirecte gevolgen. Zo is de Britse markt redelijk ongeschonden door de sancties, maar als de markt overspoeld wordt met bijvoorbeeld Nederlandse appelen en peren heeft dat gevolgen voor de Britten.

Re-export naar Rusland toegestaan
Er is nog altijd redelijk wat onduidelijkheid over de boycot en wat de details van het verbod zijn. Voor export geldt dat de oorsprong van het product leidend is en niet de route die de producten afleggen. Dat biedt kansen, want Rusland blijft afhankelijk van import. Het Russische streven naar zelfvoorziening is voorlopig nog niet binnen handbereik.
Hoewel Rusland vol inzet op meer zelfvoorziening, is dat voor niet alle voedingsmiddelen haalbaar. Eerder deze maan reisde Pierre Bernstein van de ABN Amro naar Rusland. Hij constateerde dat de handel in Rusland vooral gebaseerd is op persoonlijke relaties, die nu door de boycot verstoord worden. Overigens steunen veel handelaren wel de keuze voor eigen productie. Voor groenten- en fruitteelt zal dat nog lastig worden. Er is kennis, kapitaal en goed management nodig om efficiënt te kunnen produceren en dat is nu net waar het vaak aan ontbreekt. Ook op het gebied van koeling, bewaring en logistiek moeten nog flinke stappen gezet worden. Daarnaast is er vaak geen goede afstemming tussen de sector en de supermarkt.