Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlands aandeel 10% gestegen in eerste helft 2014

Spanje en Nederland grootste GF-leveranciers Noorwegen

In het eerste halfjaar van 2014 is de Noorse import van verse groenten en fruit in hoeveelheid gezien gelijk gebleven aan die in de eerste zes maanden van 2013. De waarde was echter 7% lager. De import uit Nederland (excl. re-export) was in hoeveelheid gezien 10% groter. De waarde van de import van Nederlands product bleef in de eerste helft van 2014 gelijk aan die van een jaar eerder.



De laatste jaren groeit de totale import (in hoeveelheid gezien) van zowel verse groenten als die van vers fruit gestaag. In 2013 werd 350.000 ton vers fruit ingevoerd en 130.000 ton verse groenten. De eigen Noorse productie van zowel groenten als die van fruit laat een (licht) dalende trend zien. De Noren produceren zo rond de 150.000 ton groenten en 25.000 ton fruit.

Markt van 0,8 miljard euro
De Noorse markt van verse groenten en fruit is jaarlijks goed voor een import van 0,8 miljard euro. Noorwegen heeft veel leveranciers. Spanje is de belangrijkste en Nederland is de tweede met in 2013 een importwaarde van bijna 50 miljoen euro aan Nederlands product. Inclusief re-export exporteerde Nederland vorig jaar voor een bedrag van 270 miljoen euro naar Noorwegen. Italië en Costa Rica zijn in hoeveelheid gezien vlak achter Nederland de nummers drie en vier. De import uit Italië laat de afgelopen jaren een licht dalende trend zien maar in de eerste helft van dit jaar
was er sprake van een stabilisatie. Costa Rica kon in de eerste helft van dit jaar belangrijk meer, vooral bananen, afzetten in Noorwegen. Van de belangrijkste leveranciers deed Chili het goed met een groei in de eerste helft van dit jaar van
9%. Met name de import van Chileense appelen liep goed. Zuid Afrika moest een flinke veer laten, vooral konden er minder druiven en peren minder in Noorwegen worden afgezet. Al of niet via Nederland.



Vooral fruit
Bananen is veruit het belangrijkste importproduct in Noorwegen. Vorig jaar werd de grens van 80.000 ton overschreden. In de eerste helft van dit was het weer 5% meer. Opvallend in het eerste halfjaar was de verschuiving van Ecuadoraans product (-23%) naar dat vanuit Costa Rica (+51%). Appels is het tweede importproduct met jaarlijks hoeveelheden van rond de 50.000 ton. In het eerste halfjaar bleef de import op hetzelfde peil. Italië is veruit de belangrijkste leverancier. In het eerste halfjaar kon Italië 7% meer appels aan Noorwegen leveren dan in de eerste zes maanden van 2013. De import uit Chili herstelde van de daling in 2013. Nederlandse appels gaan er niet veel naar Noorwegen maar de re-export is wel van redelijke omvang; in 2013 4.200 ton. In de eerste helft van dit jaar was er wel sprake van een daling van meer dan 30%.



Aan sinaasappelen wordt een kleine 40.000 ton ingevoerd. In de eerste helft dit jaar was er wel een scherpe daling (-15%) te zien. Bijna alles komt uit Spanje. Soft citrus is ook een belangrijk importproduct met vorige jaar een import van 28.000 ton; in de eerste helft van dit jaar +7%. De import van druiven is ongeveer even groot. In de eerste helft van dit jaar werd er wel 10% minder ingevoerd.
De meeste komen, deels via Nederland, uit Zuid Afrika.

Minder tomaten uit Nederland; vooral in juni en juli
Bij verse groenten is tomaten het belangrijkste importproduct. De import groeit nog altijd weliswaar bescheiden, ook in de eerste helft van dit jaar. Nederland en Spanje zijn de beide grote leveranciers. In de eerste helft van dit jaar daalde de import van Nederlands product met 5%, die uit Spanje groeide +6%). Opvallend was de scherpe daling van de import van tomaten uit Nederland in de maanden juni en juli (zie ook tabel 11b). Van de belangrijkste leveranciers deed Chili het goed met een groei in de eerste helft van dit jaar van 9%. Met name de import van Chileense appelen liep goed.



10% Nederlands product maar bijna 30% via Nederland
Voor Nederland is Noorwegen een bescheiden afnemer. Bij verse groenten is het aandeel dat naar Noorwegen gaat ruim 1% en bij vers fruit bijna 5%. Het aandeel van Nederlands product in de Noorse import van verse groenten en fruit schommelt al jaren rond de 10%. Dat was in de eerste helft van dit jaar niet anders. Inclusief re-export is het aandeel dat via Nederland loopt een kwart en in de eerste helft van dit jaar zelfs 28%. Nederland is praktisch marktleider op de Noorse paprikamarkt met vorig jaar een aandeel van ruim 80% in de totale paprika-import. Bij tomaten is het aandeel van Nederlands product de helft, bij peren 44%, bij uien een derde, champignons 30% en aardbeien een kwart.


Voor meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts
Jan Kees Boon
[email protected]
www.fruitandvegetablefacts.com
Publicatiedatum: