"Optisch sorteren heeft de toekomst in de AGF-sector"
Hogere eisen
"Mechanisch – en zeker met de hand – sorteren is eigenlijk niet meer van deze tijd, ook niet in opkomende landen", aldus Erwin Bakker. "Supermarkten en consumenten stellen steeds hogere eisen aan hun fruit en groente. Zij willen hoogwaardige en consistente kwaliteit. Beschadigingen worden steeds minder geaccepteerd. Door mechanisch of met de hand te sorteren, treden er nog te vaak beschadigingen op."
Optische sorteerders
Tere producten als kersen werden tot voor kort nog gesorteerd met de hand. Bakker: "Momenteel is er ontzettend veel vraag naar optische sorteerders in deze branche, omdat er enorme resultaten te behalen zijn. Zo hebben wij onlangs een 40-baans sorteerder in de Verenigde Staten voorzien van onze software. Tot 85% van de beschadigingen wordt gedetecteerd, aldus onze klant Rivermaid. Daarnaast is de maatbepaling tot 97% accuraat. Automatisering heeft voor Rivermaid geleid tot een vermindering van arbeidskosten, hogere productiviteit en een consistente kwaliteit."
Overtocht
Een andere ontwikkeling die de optische sortering een boost geeft, is de toenemende vraag naar fruit en groente vanuit de Aziatische markt. "Landen als China importeren steeds meer fruit. Fruit is soms meer dan een maand onderweg. Het is dan van groot belang om van tevoren te bepalen welk fruit de overtocht zal overleven. Met behulp van een optische sorteerder kan deze selectie eenvoudig gemaakt worden."
Interne rot
Verder verwacht Bakker dat supermarkten en consumenten op den duur ook geen interne rot meer zullen accepteren: "Consumenten willen niet dat hun netje uien er aan de buitenkant prima uitziet, maar intern rot is." Dit vraagstuk heeft Ellips getriggerd om heel ver te gaan op het vlak van interne kwaliteit. "Wij hebben een systeem ontwikkeld, waarmee de interne kwaliteit van een product nauwkeurig bepaald kan worden. Hiervoor maken wij als een van de weinige aanbieders gebruik van de 'transmittance'-methode, waarbij de volledige vrucht doorlicht wordt én niet slechts een deel ervan. Afwijkingen als rot, maar ook suikergehalte, droge stof, zuurgraad en rijpheid kunnen zo accuraat bepaald worden. Het systeem weet de 'slechte' producten nauwkeurig te onderscheiden van de 'goede' producten. Bij de 'goede' producten worden dan ook nauwelijks 'slechte' gevonden. Maar echt uitzonderlijk is het lage aantal 'goede' producten dat onterecht bij de 'slechte' belandt. Dat voel je direct in de portemonnee; meer verkoopbare producten. Ik verwacht dat inwendige kwaliteit in de AGF-sector – net zoals in de VS – een cruciale rol gaat spelen. Optisch sorteren heeft absoluut de toekomst."
Voor meer informatie:
Ellips
Judith Steinmeier
Tel: +31 (0) 40 - 245 6540
[email protected].