Tholen - Sinds kort is de oogst gestart van de nieuwe Spaanse aardappelen voor De Aardappelhoeve. "De eerste wagens zijn van onze Spaanse telers naar België vertrokken", zo legt Bart Nemegheer van het aardappelbedrijf uit Tielt uit. "De kwaliteit ziet er zeer goed uit, maar door een uitzonderlijk nat voorjaar zullen de opbrengsten wel een stuk lager liggen dan gemiddeld."
© De Aardappelhoeve
"In het zuiden van Spanje, van Cartagena tot aan Sevilla, hebben ze zeer veel regen gehad in het voorjaar. Wel 800 liter per vierkante meter, wat tot veel schade heeft geleid", legt de handelaar uit. "Links en rechts zijn er percelen omgeploegd, die compleet rot waren door het overtollige water. Dit heeft natuurlijk wel zijn impact gehad op, met name, de opbrengsten. Deze liggen dus een stuk lager dan gemiddeld. Echter, de kwaliteit ziet er wel goed uit. Er is nog altijd regen in Spanje, maar het is nu een beetje, zoals het hier in België zou moeten zijn tegen de droogte. Het zorgt in het Spaanse aanbod dan wel voor minder volumes, omdat het areaal ook ongeveer hetzelfde is gebleven, maar de aardappels zijn mooi. De knolzetting is goed. Wel zal de sortering iets fijner zijn."
Is de markt dan net zo aan het wachten op het Spaanse aanbod als vorig jaar? "Nee, het is een compleet andere markt dit jaar. Toen wilde men al snel schakelen naar het Spaanse aanbod, maar nu zien we dat hier de aardappelprijzen van de oude oogst pas geleden gekelderd zijn. Er wordt daarom gekeken om de import zo veel mogelijk te beperken tot een minimum. Zeker als er in België nog genoeg aanbod is van kwalitatieve aardappelen zullen we het Belgisch product ook blijven aanbieden bij de supermarkten. Vanuit Spanje zijn we nu eerst volume op aan het bouwen in de koeling, waarna we, zodra we een buffer hebben, midden/eind mei gaan schakelen naar de primeuraardappelen uit Spanje. Als je begint, moet je namelijk wel continuïteit kunnen bieden in je aanbod."
© De Aardappelhoeve
Het is tijd voor regen in België
De handelaar verwacht echter wel dat er een goede aansluiting zal zijn in de seizoenen. "Ik verwacht dat, zodra we beginnen, vraag en aanbod wel mooi in evenwicht zullen zijn. Voorheen werd er door Spanje veel geïmporteerd vanuit Israël en Egypte, waardoor er minder aandacht was voor eigen aanbod. Dat wilde men hierheen exporteren, maar dit lijkt veranderd. De Spaanse retail kijkt meer en meer naar eigen product, waardoor de binnenlandse afzet beter loopt dan vroeger. Ik verwacht daarom dat het aanbod wat er is, wel vlot opgenomen zal worden door de Europese markt. Daarna zal er vervolgens door een vroeg voorjaar ook snel aanbod komen vanuit Duitsland en ook België. We hebben allemaal vroeg kunnen planten, waarna de aardappelen, door de warme periode, snel opgekomen zijn. Je weet dat je dan vanaf half juli al Belgisch en Duits product kan hebben. Ik verwacht dat die aansluiting goed zal zijn."
Wel houdt Bart zijn hart vast voor de duur van de droogte in België. "Voorlopig is het een goed voorjaar. We konden vroeg beginnen, maar sindsdien is het alleen maar droger geworden. Dat begint wel een beetje zorgen te baren. We hebben in april bijna geen regen gehad en in mei eigenlijk ook nog niet. Dat is buitengewoon. De schrale noordoostenwind zorgt vervolgens ook voor een nog droger effect. Het is echt uitkijken naar de eerste regenbuien, maar voorlopig lijkt hier nog geen sprake van. Volgende week worden de temperaturen juist weer hoger. Water is in deze contreien ook weinig voorhanden, dus het wordt wel tijd dat het gaat regenen. Je ziet het bijvoorbeeld al in de bonen. Er wordt simpelweg niet gezaaid, omdat het te droog is. Ook voor de uien en sjalotten is dringend water nodig. Voor de aardappelen is er nog geen reden tot paniek, want het duurt nog even. Alleen binnenkort start toch de knolzetting en dan moet er wel water komen. Het wordt afwachten, want je kunt de Natuur niet sturen."
Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt (België)
Tel.: +32 (0)477 29 17 84
bart@deaardappelhoeve.be
www.deaardappelhoeve.be