Tholen - Een breed pallet aan verse, lokaal geteelde groenten. Groot. Veiling. Klok. Goede marketing. Wereldwijd. Ruby Red. Rood. Sabine Devreese van BelOrta vroeg dinsdagmiddag haar Nederlandse bezoek tijdens de tweede editie van VersPodium naar waar ze aan denken bij BelOrta, en de associaties die volgden stemden haar tevreden. "Ik hoef jullie niets meer te vertellen", grapte de Manager Divisie Groenten van BelOrta, waarna zich een interactieve sessie inclusief rondleiding ontspon.
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nlEen bezoek aan de verkoopzaal ontbrak niet. Op de site in Sint-Katelijne-Waver komt een nieuwe fysieke verkoopzaal.
Meer dan een veiling
Bij BelOrta zijn ze blij met hun veiling en de werking van de veilingklok – er komt zelfs een volledige nieuwe fysieke verkoopzaal op de site in Sint-Katelijne-Waver – maar BelOrta is méér dan 'de veiling'. BelOrta is een coöperatie, zo benadrukte Sabine, van, voor en door telers.
Al snel kwamen de vragen los bij het clubje Nederlanders, met vertegenwoordigers van diverse grote Nederlandse coöperaties, handelshuizen en veredelingsbedrijven. Hoe krijgt BelOrta het bijvoorbeeld voor elkaar om zoveel verse groenten en fruit allemaal nog centraal samen te laten komen, en het ook weer snel te veilen en verkopen zonder onnodig tijdsverlies?
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nl
Sabine werd al snel bestookt met vragen
Binding met de teler
Tijdens de rondleiding was het mogelijk de diverse processtappen van dichtbij te zien. Al wandelend over het terrein en door de hallen kwam de groep zelfs af en toe nog een teler tegen die product kwam brengen. Een teler op de trekker, maar vooral ook de nodige vrachtwagens met onder meer vleestomaten waren te zien.
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nlHier komen de vrachtwagens met vers product binnen rijden
Met ook bij BelOrta telers schaalvergroting en generatiewissels, komen telers minder fysiek naar de coöperatie toe. Om met name met de jongere telers goed binding te houden, is FuturO opgericht, voor informele kennisuitwisseling tussen telers van onder de 40 jaar. Ook is in de coöperatiestructuur rekening gehouden met de stem van jongere telers.
Verschillende telers van BelOrta verpakken zelf. Ook daarover was menig Nederlander verbaasd. Wel biedt de coöperatie met locaties door heel België in zowel Sint-Katelijne-Waver als Borgloon ook de optie aan om centraal te verpakken. Sabine: "Veel hangt af van wat de meest optimale processen per product zijn."
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nlAromia, een nieuw merk tomaten
Sterke marketing
Sommige deelnemers aan het VersPodium combineerden hun bezoek aan het VersPodium bij BelOrta met een rondje supermarkten in de buurt. Daarbij viel het op hoe vaak de naam BelOrta voorbijkomt, bijvoorbeeld op verpakkingen. Sabine vertelde trots dat men erin slaagt om soms zelfs bij retailers met een sterke voorkeur voor private labelproducten toch met een merk in het schap te komen. Bovendien kom je BelOrta bijvoorbeeld tegen op witloof in Canada, knolselder in Japan of bij peren die bijvoorbeeld naar China gaan.
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nl
Op bezoek bij de koelcellen
Lokaal
Bij de coöperatie zijn zo'n 1100 telers aangesloten, goed voor ruim 200 producten uit België en het zuiden van Nederland. "Groenten en fruit die lokaal geteeld worden, willen we hier graag hebben." Lokaal product kan ook uit Nederland komen. Noord-Brabant, Limburg en Zeeland liggen hier voor de hand, maar ook 3 telers uit Zuid-Holland én 1 teler uit Gelderland zijn lid van BelOrta.
Verse groenten en fruit kopen kan bij BelOrta voor de klok, of via bemiddeling. De teler bepaalt met zijn collega'sin hetzelfde segment en de BelOrta medewerkers wat de verkoopstrategie is. BelOrta faciliteert, onder meer door te zorgen voor een heel breed koperspubliek met ruim 500 klanten uit diverse segmenten, en landen.
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nl
Hier kunnen kopers hun producten ophalen.
Kracht van de klok
Op dinsdagmiddag was het relatief rustig in de hallen. Logisch ook, want de grote drukte vindt 's ochtends plaats, met de belangrijkste veilingen op maandag, woensdag en vrijdag. "Dan zorgen wij dat alles, echt alles, verkocht wordt. 's Avonds zijn we leeg", benadrukte Sabine.
Ook hier verbazing bij de Nederlanders, want weet je van tevoren dan ook wat de telers komen brengen? Beperkt en afhankelijk van het segment, erkende de Manager Divisie Groenten, maar met de klok als krachtig instrument en breed bereik slaagt men erin een kistje extra tomaten, aardbeien of witloof ook verkocht te krijgen. Bij veel aanbod, zoals momenteel in witloof waar er sprake is van een crisis, zakt de prijs, maar over de jaren heen slaat de balans altijd positief door.
Op de momenten van schaarste, is de prijs namelijk nergens zo hoog als op de veilingklok bij het centraal in het hart van België gelegen BelOrta. Sabine: "De klok is de beste marktbarometer van heel wat producten." Bijvoorbeeld ook voor een doosje Ruby Red, een nieuwe tomatensoort die dankzij goede marketing en opmerkelijk goede prijsvorming ook de Nederlandse coöperatiecollega's is opgevallen.
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nl
Een stapel Ruby Red, tegenwoordig ook biologisch beschikbaar.
Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 (0)15 55 11 11
info@belorta.be
www.belorta.be